O fotografie de la Karlsbad

George Coşbuc – d-na Vaida-Voievod – dr. Ciuta (Bistriţa) – Alexandru Vaida-Voievod – I.L.Caragiale (Karlsbad, 1911)În prezent, lucrez la o carte despre românii la Karlsbad (azi Karlovy Vary, Republica Cehă), celebra stațiune balneară vizitată de mii și mii de pacienți și călători de pe cele mai diverse meleaguri, inclusiv numeroși români. Karlsbadul era, pe la 1900-1910, dar și apoi în epoca interbelică, etalonul modei, al bon-ton-ului, al petrecerii timpului liber, al modernității și mondenității, era o destinație de vară obligatorie.

Încă în primele luni ale documentării, am descoperit o fotografie de care m-am îndrăgostit. Așa cum bine observa un autor 1), ”în urmă cu câțiva ani, paginile de socializare de pe internet s-au umplut cu o fotografie senzațională, apărută parcă de nicăieri”. Remarcasem și eu fotografia, dar nu știam că aveam să mă împrietenesc cu ea… La Cluj spre exemplu, ea este expusă la mari dimensiuni (mult peste mărimea naturală a corpului uman) într-un restaurant de vizavi de Teatrul Național. Cred că acolo am și văzut prima dată imaginea, iar în prima clipă l-am confundat pe personajul din stânga cu Lenin…

Ei bine, fotografia în cauză este una dintre cele mai importante fotografii din istoria literaturii române. Ea îi surprinde, în jurul unei mese, la o terasă de vară, pe (de la stânga la dreapta) George Coşbuc, doamna Elena (Lencica) Vaida Voevod, medicul bistriţean Demetriu Ciuta, Alexandru Vaida Voevod, Ion Luca Caragiale. Fotografia a fost făcută pe o terasă din Karlsbad, cândva în luna iunie 1911. Fotografia a circulat încă în epocă 2), inclusiv sub formă de carte poştală ilustrată, iar una dintre versiuni are însemnat, cu scris de mână, numele persoanelor imortalizate, localitatea Karlsbad şi luna ”VI. 1911”.

Unde a fost făcută această fotografie?

Am privit-o de nenumărate ori, căutând indicii. În planul secund, putem vedea mese la care şed alţi vizitatori, o chelneriţă grăbindu-se cu o comandă, pe peretele localului două reclame din păcate ilizibile, o cutie poştală, un barometru… Frântură de viaţă de la 1911, cu doi monştri sacri ai literaturii române şi cu unul dintre oamenii politici români proeminenţi ai secolului.

În mod eronat, unii autori au considerat că fotografia a fost făcută în staţiunea Sângeorz-Băi, unde medicul Ciuta avea o vilă-sanatoriu 3). Recent, pe baza mențiunilor făcute de Vaida Voevod cu privire la terasa frecventată la un moment dat 4), s-a emis ipoteza că ar fi fost terasa hotelului Loib Central 5). Dornic să lămuresc misterul, m-am adresat hotelului (care, desigur, există încă și se numește Interhotel Central), scriind un email pe adresa recepției. Mi s-a răspuns foarte prompt și politicos, infirmând ipoteza. Mi s-a sugerat, și acest lucru a fost salutar, să postez fotografia pe un grup de pe Facebook, dedicat istoriei hotelurilor, cafenelelor și restaurantelor din Cehia (Historie hotelu, restauraci a kavaren v Cechach). În câteva ore, au început să curgă comentariile și sugestiile, susținute de diferite fotografii. În cele din urmă, misterul s-a lămurit: este vorba de Cafe Kaiserpark! Kaiserpark identificat de pe FBFotografia de la 1911 a fost executată pe terasa Cafe Kaiserpark, materialul fotografic pus la dispoziție de membrii grupului confirmând pe deplin acest lucru. Le mulțumesc lor și, de ce nu, mulțumesc Facebook!

Despre motivul care i-a făcut pe Alexandru Vaida Voevod, medic la Karlsbad să stea la masă, împreună cu soția sa, cu trei oaspeți, dintre care doi monștri sacri ai literaturii române, cu un alt prilej. Și totuși, nu pot să nu strecor un indiciu. În 31 mai/13 iunie 1911, inconfundabilul Caragiale îi scria de la Berlin lui Paul Zarifopol, aflat și el în Germania, următoarele:

                                                                        Schönenberg bei Berlin

            Stimate domnule Doktor, eu mâine miercuri dim. 9,20 plec, prin Dresda, la Karlsbad. Vrei să fii băiat de zahăr? Urcă-te în zugul direct Leipzig – Karlsbad, 9,30 Uhr fruh, la Dresdnerbhf. În Dresda vino de-a dreptul în Speisewagen, unde mă aflu declarat în permanenţă. O cură de trei zile la Karlsbad, împreună cu Domnu Dr. Vaida şi G. Coşbuc, cred că ne va prii. Nu mă-ndoiesc că graţioasa Frau Doktor îţi va da consimţământul marital, deoarece aci nu e vorba decât de sănătatea d-tale atât de scumpă familiei şi amicilor.

            Multe complimente tutulor dela toţi.

                                                                        Ganz ergebenst,

                                                                                                Car.

Marţi amiazi, 31 V / 13 VI 911 5)

P.S. – În Karlsbad avem probabili sorţi să aflăm şi alţi simbatrioţi… Ărra! Coane.

Din păcate, Paul Zarifopol nu a participat la ”cura de trei zile” de la Karlsbad, despre care Caragiale îl asigura extrem de convingător că este vorba strict de sănătate, şi a ratat în felul acesta trei zile minunate alături de Caragiale şi ceilalţi şi a mai ratat, de asemenea, includerea în celebra fotografie ”literară” menţionată mai sus…

Note
1) Tudorel Urian, Anii bucureșteni ai lui Coșbuc, în Buta, Mircea Gelu (coord.), Cu gândul la George Coșbuc (Arhivele Bistriţei. Anul I, Fasc. 4). Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană, 2016, p. 79.
2) Fotografia este citată ca fiind publicată, spre exemplu, în Almanahul Patria, III, 1912, p. 191, apud Bibliografia I.L. Caragiale în periodice (1852-1912). Marin Bucur (coord.), vol. II. Bucureşti, Grai şi Suflet – Cultura Naţională, 1997, p. 477.
3) Lucian Valea, Opere, vol. IV. Pe urmele lui George Coşbuc. Cluj-Napoca, Ed. Limes, 2012, p. 205. Vezi și http://www.observatorbn.ro/arhiva/articol.php?categorie=58&articol=7947  (accesat august 2017)
4) Alexandru Vaida Voevod, Memorii. Prefaţă, ediţie îngrijită, note şi comentarii de Alexandru Şerban, vol. I. Cluj-Napoca, Ed. Dacia, 1994, p. 211-212.
5) Mircea Gelu Buta, George Coșbuc, spirituale și amuzamente, în Buta, Mircea Gelu (coord.), vol. citat, p. 108-109.
6) Ion Luca Caragiale, Opere. Vol. VII. Corespondenţă. Ediţie îngrijită de Şerban Cioculescu. Bucureşti, Fundaţia pentru Literatură şi Artă „Regele Carol II”, 1942, p. 186.

Sursa fotografiilor
Dicţionarul enciclopedic ilustrat “Cartea Românească”. Partea a 2-a : literele K-Z, București, 1931.
http://www.observatorbn.ro/arhiva/articol.php?categorie=58&articol=7947 (accesat august 2017)
Facebook, grupul Historie hotelu, restauraci a kavaren v Cechach (accesat august 2017)
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/11/04713-Karlsbad-1903-Cafe_Kaiserpark-Br%C3%BCck_%26_Sohn_Kunstverlag.jpg/314px-04713-Karlsbad-1903-Cafe_Kaiserpark-Br%C3%BCck_%26_Sohn_Kunstverlag.jpg (accesat august 2017)
http://data.numfil.com/images/po_akt_nab/9327-01.jpg (accesat august 2017)

5 comentarii la „O fotografie de la Karlsbad

  1. Pingback:           Alexandru Roșu, fotograful din Bistrița, remarcat de Nicolae Iorga – 168 de ani de la naștere. – Săptămâna online

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s