O clădire din Cluj, dispărută acum aproape 100 de ani

Kolozsvar Tornovivoda din Szabadsag.jpg

Zilele trecute, cineva m-a rugat să identific clădirea de pe cartea poștală de mai sus. Clădirea îmi era foarte cunoscută, dar nu am putut răspunde pe loc, așa că am săpat un pic și am întrebat… ”un prieten” – doi prieteni – pe colegii și prietenii mei Maria și Radu Lupescu, cărora le mulțumesc pentru informații.

Clădirea respectivă a fost construită pe la 1872-1873 și adăpostea o foarte modernă (pe atunci) sală de educație fizică și sport, care era echipată pentru mai multe sporturi, inclusiv scrimă. Elevii de la școlile din Cluj veneau aici pentru orele de educație fizică 1).

La etaj se afla un muzeu al revoluției de la 1848. La 1923, aici s-a instalat Muzeul Etnografic românesc, care s-a mutat ulterior în palatul Reduta, unde se găsește și astăzi. Exista și un Muzeu Etnografic maghiar, care era adăpostit de actuala ”Casă Matia” (casa natală a Regelui Matia Corvin) 2).

Szecsenyi ter Kolozsvar.jpg

Sala de educație fizică și sport se găsea în Piața Széchenyi, actuala Piață Mihai Viteazul. Se poate recunoaște cu ușurință pe imaginea de mai sus, în fundal 3), aproximativ pe locul actualei Hale Agro-Alimentare (deși denumirea actuală este de multă vreme desuetă…).

Szecsenyi ter Kolozsvar terkep.jpgSzecsenyi ter Kolozsvar terkep 2 1900.jpg

Construcția a fost demolată prin anii 1930, dar piața și-a păstrat funcțiunea de ”piață” a Clujului încă câteva decenii, până în anul 1960, când a început procesul de sistematizare a pieței, în acord cu noile cerințe ale urbanismului socialist. Doi ani mai târziu s-a dat în folosință ”primul zgârie-nori al Clujului” – blocul-turn de la intersecția str. Cuza Vodă cu Piața Mihai Viteazul, în apropierea locului unde se aflase clădirea sălii de educație fizică și sport de la care a pornit acest articol.

 

Cluj bloc turn CVÎn 1963 s-a finalizat blocul ”Republica” 4), a urmat apoi Hala Agro-Alimentară (ridicată prin anii 1970, cred) și statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, dezvelită în anul 1976 (momentan în curs de restaurare).

O frântură de istorie…

 

Note:

1) András Killyéni, A kolozsvári sportélet hőskorának képes történeteum. Kolozsvár, Apáczai Csere János Baráti Társaság, 2009, 136 p. Online pe mek.oszk.hu/10700/10710/10710.pdf (accesat iulie 2018).

2) Radu Lupescu, Mátyás Király szülőháza. A könyv tervezésében közreműködött Macalik Arnold. Kolozsvár, Erdélyi Múzeum-Egyesület, 2012, 160 p.

3)http://archivum2.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/98746 (accesat iulie 2018).

4) https://actualdecluj.ro/prim-zgarie-nori-cluj/ (accesat iulie 2018).

Vezi și:

http://archivum2.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/20786 (accesat iulie 2018),

Ferenc Orosz, Cluj-kolozsvári kalauz. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kiadása. Cluj-Kolozsvár, Concordia Ny., 1933, 176 p.

Reclame

2 gânduri despre &8222;O clădire din Cluj, dispărută acum aproape 100 de ani&8221;

  1. Da, este lăudabil. Clădirea despre care am scris nu era una de top, dar era o prezență interesantă. Ce să spun despre clădiri distruse în război, când la noi sunt clădiri care se distrug sub ochii noștri, anii ăștia, noaptea, ca hoții (chiar așa). În Cluj sunt exemple destule, din păcate…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s