Un detaliu al istoriei sau istoria unui detaliu la Mukachevo în urmă cu 100 de ani și la Uzhorod azi…

Știu că titlul acestui articolaș sună cam ciudat, însă nu am găsit altul mai bun…

Iată despre ce este vorba: în urma excursiei de weekendul trecut din Transcarpatia Ucrainei, unde am vizitat Hust, Mukachevo și Uzhorod, am studiat mai îndeaproape cele câteva cărți poștale din colecție, reprezentând aceste orașe vizitate și am încercat să descopăr ce se mai păstrează astăzi din realitățile surprinse de aparatul de fotografiat de acum 100 de ani.

Munkacs piata centrala cca 1910 circulata 1940.jpg

Carte poștală de aici (fotografia este de pe la 1900) ilustrează piața centrală a orașului Mukachevo (magh. Munkács, slov. Mukačevo, rom. Muncaci), denumită pe atunci Piața Arpád. În prezent, ea nu are un nume propriu, ci este intersecția mai multor bulevarde și atât. În centrul ei, astăzi tronează un monument (modest, după părerea mea) dedicat eliberării orașului de către Armata Roșie în toamna anului 1944.

După cum se poate vedea, în urmă cu 100 de ani în centrul pieței se afla un… stâlp cu destinație pur tehnică, care susținea firele de curent, telegraf și eventual telefon care traversau centrul orașului. Acest nevinovat stâlp mi-a atras atenția pentru că am văzut ceva asemănător în orașul vecin Uzhorod.

La Mukachevo, acest stâlp nu mai există, sau măcar nu la locul inițial. Dar la Uzhorod am văzut unul identic și m-am precipitat spre aparatul foto, de unde nu salvasem încă fotografiile făcute în excursie. Din păcate, nu am găsit fotografiat stâlpul, deși eram convins că l-am fotografiat, pentru că îl remarcasem ca pe ceva cu totul neobișnuit, pe o stradă pietruită, în imediata apropiere a Catedralei Greco-Catolice, o construcție impozantă și care domină  orașul. Nu l-am găsit fotografiat, însă l-am găsit – unde altundeva? – dacă nu pe Google Maps. Iată-l.

Evident că stâlpul de iluminat sau cu destinație tehnică de acum 100 de ani nu este ceva deosebit. Este ceva pe lângă care poți trece fără să-l bagi în seamă. S-ar putea ca unii pasionați de istoria tehnicii să completeze (cu folos!) aceste considerații, la fel unii care au văzut asemenea stâlpi și altundeva. Eu personal nu am văzut, dar mi s-a părut interesant cum poate supraviețui un secol, trei revoluții, două războaie mondiale, un război civil și vreo șapte schimbări de stat un obiect banal, cum ar fi un stâlp pe care, un veac mai devreme ca și în prezent, erau și sunt agățate diverse cabluri de curent, telegraf, telefon, iar în prezent poate și fibră optică!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s