Winesburg, Ohio

Sherwood Anderson, Winesburg, Ohio. Traducere şi note de Lucian Popa. Bucureşti, Adevărul Holding, 2012, 240 p. (Biblioteca Adevărul).

Slikovni rezultat za winesburg ohio first edition

În urmă cu câțiva ani, când am început să citesc sistematic literatură americană, am găsit numele lui Sherwood Anderson într-o listă a celor mai buni scriitori americaniWinesburg, Ohio era considerată cea mai importantă carte a lui. Am încercat să o citesc în urmă cu vreun an și nu m-a prins, dar acum am reluat-o cu mai multă răbdare și am reușit să o termin, ba chiar m-a prins.

Nu este neapărat un roman, ci o succesiune de povestiri despre locuitori ai unui banal orășel din Vestul Mijlociu, Winesburg din statul Ohio. Spre marea mea uimire, Winesburg chiar există, am putut verifica cu ajutorul Google Maps, ba chiar m-am putut plimba pe străzile lui, cu Street View. Dar, surpriză!, acesta nu este orașul în care Sherwood Anderson și-a construit povestirile și înlănțuirile de viață, scriitorul imaginând un orășel fictiv, care nu are nici o legătură cu acest Winesburg, ci cu orășelul în care scriitorul și-a petrecut copilăria. 1)

Slikovni rezultat za winesburg ohio

Povestirile se desfășoară undeva pe la 1880-1900, repere ante fiind Războiul Civil, iar post introducerea industrializării și a mecanizării în mediul rural american (o spune undeva autorul). Aparent, ele sunt independente una de alta, însă până la urmă toate formează un soi de monografie literară a acestui orășel obișnuit Winesburg din Ohio. Eroii lor se cunosc între ei, apar unii în povestirile dedicate altora, locuri sau evenimente din istoria orășelului se înlănțuiesc de la o povestire la alta. Dar poveștile pot fi citite și independent, au sens. Firul roșu care leagă aceste narațiuni este personajul George Willard, dornic să devină ziarist de succes la gazeta orașului dar, în realitate, visul lui fiind acela de a evada din acest mediu strâmt și care oferă prea puțin. Mai sunt câteva leitmotive care revin periodic în paginile cărții, dar personajul comun este George Willard. La final, el chiar pleacă din orășel, cu gândul de a merge într-o mare metropolă (poate Cleveland), pentru a deveni acolo un om important.

Toate personajele centrale ale povestirilor sunt bine construite, fiecare cu portretul fizic, cu caracterul,Slikovni rezultat za winesburg ohio first edition

 visele, pasiunile, cu bucuriile și mâniile, cu dorințe intime. Personajele se iubesc unele cu altele, sau doar se curtează, sau se și căsătoresc, dar destinele lor de cele mai multe ori se despart. Mulți sunt nemulțumiți de viața care o duc și visează, asemeni lui George Willard, la marile orașe, unde îi așteaptă fericirea, banii, cariera. Unii dintre locuitorii Winesburgului sunt fermieri, proprietari de magazine sau hotel, vânzătoare, avocați, mici funcționari, telegrafiști, conductori de tren sau servitoare, argați etc. etc., fiind surprinsă întreaga panoramă socială și profesională a unui orășel obișnuit de undeva din Middle West, așa cum spune autorul. Deși, dacă te uiți pe harta SUA, Ohio nu e chiar în vest, ci mai degrabă în nord. Însă, într-o vreme, până pe la 1900, era situat din punct de vedere cultural în Vest. De înțeles.

PS1. Am căutat pe Google coperta primei ediții a cărții, însă aceasta este mai … spartană, mai puțin spectaculoasă. Așa că am pus aici alte patru coperți, pentru că fiecare mi-a plăcut în felul ei.Slikovni rezultat za winesburg ohio

PS2. Cartea mai are două ediții românești, prima din 1969, la Editura pentru Literatură (BPT), într-o traducere de Nicolae Steinhardt și Dan Grigorescu, reluată în vremurile Far West-ului editorial românesc, în 1993, la o editură obscură, Romhelion.

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Winesburg,_Ohio (accesat august 2018).
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s