Un viaduct de cale ferată de la Bratislava

Bratislava cca 1910 viaduct cale ferata

Zilele trecute am cumpărat de pe www.okazii.ro această carte poștală reprezentând un peisaj feroviar de la marginea Bratislavei. Cartea poștală este de pe la 1900, din păcate nu este scrisă și nici circulată. Bucuros, m-am grăbit să o trimit pe mail câtorva membri ai familiei. O mătușă de la Bratislava mi-a scris înapoi că pe cartea poștală nu se vede nimic din oraș.

Într-adevăr, cartea poștală nu ilustrează neapărat un loc din Bratislava propriu-zisă de atunci, ci de la marginea ei (cca. 4 km distanță de gara centrală a orașului), dar la 1900 (și cu atât mai mult astăzi) locul era considerat drept parte a Bratislavei. Astăzi, la 4 km de centrul unei metropole precum Bratislava… ar fi semi-central.

Ambiționat de răspunsul primit, m-am apucat să studiez problema. Când am achiziționat cartea poștală, știam că pe ea este ilustrat un viaduct din imediata apropiere a locului numit acum ”Železná studienka”, care este apare frecvent pe vechile cărți poștale din vremea Monarhiei. În prezent, este o haltă anonimă de pe magistrala de linie ferată care duce înspre nord, spre Brno și Praga. La origine, în anul 1848 pe aici a fost construită calea ferată VienaGänserndorf – Marchegg – Bratislava, pe traseul acesteia fiind ridicat viaductul din cartea poștală, numit acum ”Červený most” (Podul roșu, magh. Vörös-híd, germ. Rothe-Brücke). Așadar, dacă vrei să călătorești spre Praga sau pe traseul nordic care duce la Viena, treci pe-acolo.

În prezent, viaductul originar de la 1848 nu mai există. Fiind obiectiv strategic, în aprilie 1945 armatele germane în retragere l-au aruncat în aer, dar a fost foarte curând reconstruit provizoriu de către soldații Armatei Roșii și de către locuitorii din zonă.

 

 

Viaductul nou a fost dat în folosință în anul 1948, dar s-au păstrat câțiva din pilonii de susținere originari. Tot atunci, podul a fost vopsit în roșu, pentru a păstra culoarea roșie, care a și dat numele podului de la 1848.

Iată câteva imagini din 2010:

Červený most - fragment pôvodného pilieraČervený most

Și halta ”Železná studienka” este interesantă, este o construcție feroviară specifică începutului de secol. A fost înființată în anul 1904, pentru a permite accesul pe calea ferată a locuitorilor din suburbii în Bratislava. Astăzi, această bijuterie este din păcate cvasi-abandonată și așteaptă probabil un proiect european să o salveze…

Železná studienka stanica 07.jpg

sk.wikipedia.org

Pentru cine dorește să viziteze împrejurimile Bratislavei, în apropiere (2 km.) mai este ceva interesant. Este vorba de un parc și un loc de agrement cu un nume asemănător, care adeseori se confundă cu numele haltei de cale ferată: Železná studnička/studienka (Fântâna de fier). La începutul secolului al XIX-lea, în aceste locuri s-au descoperit ape de izvor cu proprietăți curative, iar locul s-a dezvoltat rapid, s-au construit băi, hoteluri, restaurante. S-a născut astfel un loc de petrecere a timpului liber, frecventat de lumea bună a Pojoniului (vechea denumire românească a Bratislavei). De pe la 1909 s-a introdus o linie de troleibuz care urca până aici, facilitând accesul orășenilor.

Iată și niște cărți poștale de epocă.

Fotografia postată de Pozsony Egykor.

Imagini pentru vaskutacska pozsony

https://www.hippostcard.com

Petrecere frumoasă!

 

Bibliografie (accesată august 2018):

Zastávka Bratislava-Železná studienka a Červený most, în https://www.zeleznicne.info/view.php

http://www.ba-lesy.sk/vismo/galerie2.asp?id_org=451035&id_galerie=1013

https://sk.wikipedia.org

https://www.facebook.com/pozsonyegykor.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s