O conferință cu colecționari și despre colecționism

Conferința ”Omul și obiectele”, ediția a II-a, București, 28 septembrie 2018.

bugatti.pngbugatti.pngbugatti.png

Vineri 28 septembrie 2018, la București s-a desfășurat o interesantă conferință de și despre colecționism, care reunește pentru a doua oară, sub egidă universitară, colecționarii din România care își duc hobbyurile la nivel științific. Conferința a fost organizată de bunul meu prieten Alin Ciupală, conferențiar la Universitatea București, Facultatea de Istorie. De mai mulți ani, el patronează Clubul universitar de cartofilie, filatelie și maximafilie, care se întrunește periodic în sediul său de la etajul II al Facultății de Istorie de la Universitatea București, de aici venind, anul trecut, ideea unei conferințe. Au participat cadre didactice, masteranzi, doctoranzi sau simpli absolvenți ai Universității București, mai ales de la Facultatea de Istorie, dar și colecționari proveniți din alte universități (Babeș-Bolyai din Cluj), instituții, firme… Ca și conferința din anul 2017, cea de anul acesta a fost, trebuie spus de la început, un succes.

Ea nu este o conferință de mari dimensiuni, ci mai degrabă una mică, ”de buzunar”, însă reunește pasionați în adevăratul sens al cuvântului. Anul trecut s-a discutat despre cărți poștale, fotografie istorică, dagherotipuri, opere de artă, iar anul acesta despre decorații, din nou despre cărți poștale :), fotografii istorice și fonduri de arhivă, colecții de pictură, colecții de obiecte din domeniul militar provenite din Primul război mondial, ba chiar și despre filme și statui s-a discutat etc. Într-un cadru intim, discuțiile nu au avut un caracter formal, ci mai degrabă prietenesc, ca între colecționari, fiecare pasionat de propriile sale hobbyuri, dar atent și la hobbyurile altora. Ca și anul trecut, când am putut admira dagherotipuri ”în carne și oase”, anul acesta am putut admira mostre de colecții: mașinuțe de fier, parfumuri (de ce nu?), monede, dopuri de sticle de bere, obiecte militare.

IMG_6795

Dincolo de pasiunile fiecăruia, s-a și teoretizat și s-a încercat o prezentare de sinteză a fenomenului colecționismului după 1990, ceea ce a oferit tuturor celor prezenți, parte a acestui fenomen, ocazia să își spună punctul de vedere.

Într-un cuvânt, o reușită atât pe plan științific, cât și din perspectiva colecționarului.

Ceea ce trebuie remarcat este că în jurul Clubului universitar de cartofilie, filatelie și maximafilie, patronat cu generozitate și pricepere (de cadru didactic și de colecționar în același timp) de Alin Ciupală, se întâlnesc colecționari cu o mare varietate de preocupări, dar în același timp atenți la aspectele de documentare, cercetare și dezvoltare științifică a colecțiilor lor. Această a doua ediție a conferinței obligă la o următoare conferință, în 2019 și apoi la altele…

Până atunci, succes și inspirație tuturor celor care colecționează.

bugatti.pngbugatti.pngbugatti.png

PS. Pentru fotografii îi mulțumesc doamnei Cătălina Bălan!

Reclame

2 gânduri despre &8222;O conferință cu colecționari și despre colecționism&8221;

  1. Da! Fiecare aveam tot felul de obiecte ”colecționabile” pe vremea aceea (inclusiv mașinuțe de fier, dar pe vremea aceea am reușit să am doar 3. Preferam coboii 🙂 și indienii). Unele colecționabile îți rămân pe termen lung, altele le abandonezi la vârstă adultă, altele le descoperi la vârstă adultă… Dar oricui îi recomand să persevereze! Indiferent de ceea ce colecționează și de vârsta la care o face.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s