Despre călătoria unui elefant prin Europa în secolul XVI

José Saramago, Călătoria elefantului. Polirom, 2014, 200 p.

Imagini pentru polirom calatoria elefantului

Roman istoric, scris cu mult umor și cu neașteptate trimiteri la vremurile noastre, despre un elefant care a călătorit din Portugalia la Viena. Elefantul era originar din India și se numea Solomon și a fost dat ca și cadou de regele João III al Portugaliei arhiducelui Maximilian de Austria. Acesta avea să-i schimbe numele, aducându-l mai în acord cu vremurile, în Soliman.

Portughezii l-au dus pe elefant, împreună cu cornacul acestuia indian (Subhro, rebotezat de arhiduce Fritz) și cu o întreagă suită până la frontiera Spaniei, de unde l-a preluat o gardă de cuirasieri austrieci, care l-a însoțit pe teritoriul Spaniei, apoi s-au îmbarcat cu toții pe o corabie care i-a dus la Genova, de unde au traversat nordul Italiei, au urcat spre nord și au trecut Alpii prin pasul Brennero și au ajuns la Innsbruck. De acolo până la Viena mai era o aruncătură de băț. O călătorie care a durat o jumătate de an, din toamna anului 1551 până în martie 1552. Trecerea Alpilor a dat autorului ocazia să rememoreze celebra campanie a lui Hannibal asupra Romei și traversarea de către acesta și de către elefanții săi a Alpilor.

Am fost plăcut surprins să aflu că romanul are la bază o poveste reală a elefantului care a călătorit din India la Viena, via Portugalia și Spania.

O lectură plăcută.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s