Trei gări de la Paris, pe la 1900

Nu am fost niciodată la Paris (nici mie nu-mi vine să cred!) dar, colecționar de cărți poștale vechi și pasionat de istoria feroviară, m-am gândit ca în aceste momente speciale de Crăciun să fac cunoscute două cărți poștale reprezentând gări ale Parisului. Două din cele șapte gări centrale ale Parisului: Gare St. Lazare și Gare du Nord. Până la urmă, am descoperit în colecția proprie și o a treia carte poștală reprezentând o gară pariziană, așa că sunt trei…

Gare St. Lazare este cea mai veche gară a Parisului și a fost inaugurată în anul 1837, odată cu linia ferată de la Paris la Saint-Germain-en-Laye. Această gară deservește trenurile care duc înspre nord-vest, înspre suburbiile Parisului și spre Normandia.

Paris gara St Lazare 1899

Cartea poștală este spectaculoasă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, imaginea este dominată de edificiul masiv al gării, despre care un necunoscător nici nu ar ști că este o gară… Nu știu de ce, clădirea îmi amintește de gara Charing Cross din Londra… Calitatea de gară a edificiului din imagine este trădat de ceasul amplasat pe fațadă, ceas care este fundamental pentru transporturile feroviare (este de altfel unul dintre instrumentele modernității, care se impune odată cu cea ferată) și o mai trădează traficul… mai ales trăsurile care staționează în fața ieșirii, în așteptarea călătorilor. Câteva trăsuri sunt în mișcare, printre ele se găsește și un omnibus. Suntem în plină epocă feroviară și pre-automobilistică. Sunt puține cărți poștale de pe la 1900, reprezentând gări, care să ilustreze atât de bine ideea de ”trafic”.

Cartea poștală este expediată de la Paris vineri 3 noiembrie 1899 și este trimisă la București, unde ajunge pe 6 noiembrie. Servicii poștale prompte, nu? Știm acest lucru datorită ștampilelor poștale de la Paris și București, cele de la Paris fiind aplicate pe două timbre de cinci centime. Cartea poștală este scrisă în limba franceză și este adresată către Madame Lesiano, Calea Victorie nr. 188, București.

Gara St. Lazare este bine-cunoscută în istoria artelor și mai precis în istoria impresionismului datorită celor 12 picturi realizate acolo de Claude Monet în anul 1877, un întreg ciclu de picturi minunate inspirate de gară și de activitatea feroviară. O listă a acestor picturi și reprezentarea lor aici: https://fr.wikipedia.org/wiki/La_Gare_Saint-Lazare (accesat decembrie 2020). Patru dintre picturi sunt destul de asemănătoare, iat-o aici pe cea pe care am admirat-o de câteva ori la National Gallery, la Londra.

Monet_Gare_Saint_Lazare_1877 National Gallery

Cea de-a doua carte poștală reprezintă Gare du Nord, inaugurată în anul 1846, odată cu darea în folosință a liniei ferate Paris – Lille. Gara deservește rutele feroviare spre nordul Franței, precum și spre Anglia, Belgia, Olanda… Așa cum spune textul însoțitor de pe cartea poștală, clădirea din imagine este o construcție realizată la nouă ani după inaugurarea primei gări. Impresionează masivitatea gării, mult mai masivă decât Gara St. Lazare, iar fațada sobră, deși decorată cu motive antice, ne lasă să intuim un interior uriaș.

Paris Gare de Nord circulat 1900

Cartea poștală a circulat în ianuarie 1906 de la Paris la Nonancourt, în Normandia. Ștampila aplicată pe timbrul de cinci centime este ilizibilă, dar cartea poștală a ajuns la destinație, conform ștampilei, la 13 ianuarie 1906.

Cea de-a treia carte poștală reprezintă o gară care, între timp, și-a schimbat destinația. Gare d’Orsay a fost inaugurată în anul 1900, cu prilejul marii expoziții universale desfășurate la Paris și și-a păstrat destinația de gară până după cel de-al doilea război mondial când, treptat, tot mai multe sectoare ale ei au fost închise, în anii 1960-1970, iar activitatea feroviară s-a mutat în subteran, nemaifiind folosit edificiul de la 1900. Acesta a trecut printr-o reorganizare radicală și a primit destinația de muzeu. În prezent adăpostește unul dintre cele mai celebre muzee ale Parisului. Puțini vizitatori ai lui știu, poate, că acesta a fost la origine gară, deși hala centrală a actualului muzeu o trădează…

Cartea poștală ilustrează fațada principală a gării, orientată spre Sena, care se zărește în partea stângă a imaginii. În fața gării, nelipsitele trăsuri în așteptarea de mușterii și, rezemați de balustrada râului, câțiva domni plictisiți.

Paris Gare dOrsay circulata cca 1900-1910

Cartea poștală este scrisă, a circulat pe cale poștală, însă nu este datată, iar ștampila aplicată pe timbrul de 10 centime este ilizibilă. Dar a fost trimisă de la Paris la Bordeaux, cândva în anii 1900-1910.

Notă:

Câteva informații au fost preluate de pe pagina https://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_des_gares_de_Paris (accesat decembrie 2020).

Lasă un comentariu