Din nou la Depozitul de Artă: o ”marină” de Tibor Tolnay

Ina r0Întotdeauna revin cu plăcere și entuziasm la Depozitul de Artă https://www.depozituldearta.ro/, într-o locație ”secretă” (dar nu inaccesibilă!) din Cluj, din cartierul Gruia. Îmi place atmosfera de-acolo, atmosferă de depozit cu minuni, pentru că Depozitul de Artă realmente adăpostește minuni. Numeroase opere de artă sunt expuse pe pereții depozitului, dar cele mai multe stau cuminți pe rafturi și așteaptă să fie scoase și admirate. Pictură, grafică, sunt și câteva sculpturi acolo. Nici nu merită spus mai mult, pentru că Depozitul de Artă trebuie vizitat. Dar până la vizita efectivă la fața locului, merită aruncată o privire și pe site, care este foarte bine organizat. Înțeleg că unii colecționari/cumpărători/investitori (pentru că, de ce nu, investiția în artă este considerată printre cele mai profitabile) cumpără direct de pe internet.

Mie îmi place să merg acolo, să pun mâna pe tablouri, să le privesc din toate unghiurile. De data aceasta, am plecat de la Depozitul de Artă cu un tablou pe care pusesem ochii de multă vreme, cred că de vreun an mă tot gândeam la el. Un peisaj marin, reprezentând Abbazia, celebra stațiune de la Marea Adriatică, vizitată de împărați și împărătese, regi și regine și altă lume bună. Astăzi, stațiunea se găsește în Croația, sub numele Opatija și-și etalează cu mândrie vârsta și șarmul, arhitectura de pe la 1900.

Tabloul lui Tibor Tolnay mi-a atras atenția întâi prin frumusețea lui și apoi prin tematica care mă pasionează: peisajele marine. Nu în ultimul rând, pentru Abbazia.

IMG_0066

Tibor Tolnay a fost un pictor orădean, unul dintre cei mai importanți pictori transilvăneni din a doua jumătate a secolului XX, a trăit între anii 1932 și 2009, s-a format la Oradea alături de mari profesori și pictori în același timp Gábor Miklóssy și Alfred Macalik. A pictat mai ales peisaje, câteva se găsesc la Depozitul de Artă. https://www.depozituldearta.ro/produse?c=tolnay

Detaliile sunt extraordinare, iar culorile sunt de o profunzime și o claritate care te cuceresc. 

Rama are patina câtorva decenii, dar tabloul nu este chiar atât de vechi, este datat 1999.

De menționat că toate operele de artă vândute de Depozitul de Artă sunt însoțite de un certificat de autenticitate.

Un comentariu la „Din nou la Depozitul de Artă: o ”marină” de Tibor Tolnay

  1. Încerc să ghicesc momentul zilei surprins în tablou. Ar putea fi un început de amurg, când cerul este încă luminat, iar în casele înșirate pe deal se aprind luminile. Oricum, e admirabilă ideea unui Depozit de artă! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s