Salutări din Crimeea, pe la 1900

Fără nici o aluzie la anexarea comisă de Rusia în urmă cu câțiva ani (”noaptea ca hoții”) împotriva unui teritoriu parte a Ucrainei, iată câteva cărți poștale dintre cele mai recente achiziții. Este vorba de trei cărți poștale reprezentând locuri din Crimeea, mai precis de pe litoralul acesteia la Marea Neagră.

Prima reprezintă golful în care se găsește localitatea Yalta și a fost circulată în anul 1903 (probabil) cu destinația Franța. Cartea poștală are un foarte scurt text în limba franceză.

Cea de-a doua reprezintă tot Yalta, anume Aleksandrovskîi skver (adică, cum ni se spune pe verso, Square Alexandrowski), fiind circulată în anul 1911 și expediată în Belgia. Și aceasta are un scurt text în limba franceză.

Cea de-a treia carte poștală ilustrează debarcaderul Grafskaia, este scrisă tot în limba franceză și expediată tot în Belgia, în anul 1908.

Toate cele trei cărți poștale au aplicate timbre de patru copeici, sunt circulate poștal și îndeplinesc întrutotul calitatea de mici surse istorice.

Cele două localități, Yalta și Sevastopol au fiecare dintre ele rezonanță istorică. Prima pentru negocierile purtate între ”cei trei mari” în februarie 1945, de pe urma cărora ne-am ales cu ”împărțirea” Europei de Est între sferele de influență sovietică și occidentală. Mă rog, pe noi sfera de influență occidentală ne-a ocolit… Sevastopolul este cunoscut pentru luptele care s-au dat acolo în timpul Războiului Crimeei (1853-1856), când orașul (apărat de ruși) a fost asediat timp de 11 luni de către armatele engleză, franceză, italiană și otomană. Nouă decenii mai târziu, Sevastopolul a fost din nou în mijlocul ”istoriei mari”, când a fost asediat de armatele germană, italiană și română în cursul operațiunilor din timpul celui de-al doilea război mondial (1941-1942).

Dar, așa cum se vede din cele trei cărți poștale, lumea pe care ele o reflectă este una pașnică, fără griji, este o lume a vilegiaturiștilor care merg la mare, se plimbă pe corso-ul de pe malul mării sau acostează cu bărcile la ”debarcaderul nobililor” de la Sevastopol. Prima carte poștală este o panoramă asupra Yaltei, cunoscută stațiune la Marea Neagră, frecventată de lumea rusă care nu-și permitea chiar Riviera, dar totuși își permitea stațiunile de la mare din Crimeea, iar celelalte cărți poștale reprezintă scene punctuale, în care putem vedea atât ”amenajările” din localitățile respective – corso-ul pe care se plimbă lumea la Yalta, respectiv debarcaderul de la Sevastopol, cât mai ales oamenii. Sunt vilegiaturiști care se plimbă, care privesc spre apa mării sau povestesc, copii care se joacă pe malul apei și probabil aruncă cu pietre… Doamnele au toalete prețioase și se apără de razele soarelui cu umbreluțe sau șed pe bănci. Pe cea de-a doua carte poștală, în partea stângă se zăresc niște chioșcuri în care puteau fi cumpărate, probabil, produse specifice locului. Nu și creme de soare sau magneți, ca astăzi… Pe debarcader vedem tot felul de persoane care… cască gura la barca în curs de acostare. Este probabil barca unei nave de război, pentru că vâslașii sunt îmbrăcați în uniforme de marineri, vorba lui Domnul Goe…

Departe de toți aceștia gândul la ”istoria mare”, la Războiul cel Mare, la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, la Lenin, Stalin, la Marele Război pentru Apărarea Patriei, la ”cei trei mari” care s-au întâlnit, în friguroasele zile ale lunii februarie 1945, la Yalta…

PS. ”Istoria mare” a trecut peste toate aceste locuri, dar nu le-a răpit chiar de tot aspectul de la 1900. În câteva secunde am reușit să găsesc pe Google Maps o imagine reprezentând ”debarcaderul nobililor”. Am fost surprins că mai există. Dar, din cele ce se pot vedea în cartea poștală de la 1908 au mai rămas ”poarta de intrare” sub forma unei colonade și leii care străjuiesc scările care duc spre colonadă. Atmosfera de la 1900 s-a dus demult…

Lasă un comentariu