Salutări de la Berlin, 1905

Voiam să postez această carte poștală alături de alte câteva piese achiziționate recent și care reprezintă imagini urbane din Germania, de pe vremea Imperiului. Dar am studiat și partea cealaltă, care conține tot ceea ce trebuie să conțină o carte poștală cu valoare istorică, anume destinatar, timbre poștale, ștampile poștale (acestea garantează circulația poștală a ilustratei și deci valoarea istorică) și textul scris de expeditor. (Desigur, o carte poștală are valoare istorică și dacă îi lipsesc una sau mai multe dintre trăsăturile de mai sus). De remarcat timbrul de 5 pfennigi, din celebra serie ”Germania” și ștampilele.

Berlin Friedrichstrasse 1905 a

Cartea poștală a fost scrisă (mai mult ca probabil) la Berlin, mai precis a plecat din Gross Lichterfelde, orășel situat la periferia Berlinului, în a cărui structură administrativă a fost integrat în anul 1920 și a fost trimisă la Hamburg. Acest orășel aflat la marginea Hamburgului a avut o soartă similară cu Gross Lichterfelde, adică a fost integrat în orașul Hamburg în anul 1927 (cf. de.wikipedia.org).

Dar partea interesantă abia urmează: conform ștampilelor poștale, cartea poștală a plecat de la Berlin (Gross Lichterfelde) în 26.05.1905 și a ajuns la Harburg în 27.05.1905. Adică a parcurs cei 300 de kilometri dintre Berlin și Hamburg într-o zi (una zi), la 1905. Pentru comparație, mai bine de 100 de ani mai târziu, în vremea internetului și a altor minuni tehnologice, această carte poștală a parcurs drumul de la vânzător (Berlin) la Cluj (1300 km) în 10 zile, după cum urmează: Berlin – București (de ce?) 3 zile, București – Cluj 1 zi (între timp a trecut, desigur, pe la Brașov), iar după ce a ajuns la Cluj, am putut ridica pachețelul după 5 zile. Noroc cu serviciul de Track and Trace al Poștei Române. Felicitări!

2 comentarii la „Salutări de la Berlin, 1905

Lasă un comentariu