Amintiri de la Königsberg, azi Kaliningrad

 Cartea poștală de față reprezintă o scenă din orașul german Königsberg, pe atunci (cartea poștală este expediată la 21.11.1918 la Berlin) aflat în provincia Prusia Orientală.

Konigsberg 1918 Schlossteich

Observăm două palate urbane în oglindă, în spatele lor un lac. Între cele două palate se remarcă două monumente sub formă de obeliscuri, lângă fiecare se distinge un om care stă lângă un căruț, probabil vinde ceva în genul covrigilor sau poate înghețată. Pe trotuar se plimbă lume, doamne în toalete și domni în negru, cu pălărie. Pe marginea obeliscului din dreapta șed trei personaje și probabil cască gura la trecători. La parterul celor două clădiri sunt spații comerciale, cu vitrinele și intrările protejate cu marchize. Păcat că fotografia nu este mai clară! În prim plan, la șosea, sunt parcate două automobile. Nu mașini, ci automobile. Un pasionat le-ar putea identifica cu ușurință. Nu erau multe la 1918… În plan îndepărtat se vede lacul, în fața căruia pare să se găsească un mic corso, poate cu bărci de închiriat…

Königsberg a fost unul din cele mai importante orașe ale lumii germane: important strategic și comercial în părțile răsăritene ale Mării Baltice, cu acces spre spațiul rusesc, important din punct de vedere simbolic, ca oraș german implantat adânc în Prusia Orientală. Aici s-au născut de asemenea filosoful Immanuel Kant și scriitorul E.T.A. Hoffmann.

Întorcând cartea poștală pe toate fețele, mi-a trecut prin minte să caut ce s-a mai păstrat astăzi din această frumoasă piață.

Nu am precizat care a fost soarta orașului după anul 1918. A rămas în componența Germaniei, ca parte a Prusiei Orientale, iar în cel de-al doilea război mondial acolo s-au purtat lupte grele, în anul 1944 și până în ultimele săptămâni ale războiului, orașul (garnizoana germană staționată acolo) s-a predat Armatei Roșii în 9 aprilie 1945, după un asediu de trei luni (sursă: en.wikipedia.org, https://warfarehistorynetwork.com/article/conquering-konigsberg-fortress/), orașul fiind grav avariat, după cum se poate vedea mai jos:

Konigsberg Flickr

WWII / Fall of Königsberg / Soviet sold.

https://warfarehistorynetwork.com/article/conquering-konigsberg-fortress/

Konigsberg 3

La negocierile de pace de la Yalta din februarie 1945, URSS a cerut în mod expres Aliaților să primească orașul și hinterlandul acestuia, ceea ce s-a și întâmplat. Populația germană a fost alungată și înlocuită cu coloniști ”ex tot orbe sovietico”, orașul a fost reconstruit în conformitate cu ”comandamentele” sovietice ale anilor 1950.

Königsberg a fost redenumit Kaliningrad și a devenit, împreună cu hinterlandul său, Kaliningradskaia oblast, parte a URSS, în prezent a Rusiei. Orașul a avut o importanță strategică uriașă în timpul Războiului Rece datorită poziției sale geografice, astfel că Moscova i-a acordat toată atenția. După destrămarea URSS în anul 1991, Kaliningradul și regiunea înconjurătoare au devenit o ciudățenie geopolitică: formează o enclavă a Rusiei la 600 km de teritoriul rusesc și este înconjurată de două țări ”prietenoase”: Polonia la sud, Lituania la nord.

Degeaba am căutat pe Google Maps lacul castelului (Schlossteich) și cele două frumoase palate în oglindă de pe cartea poștală de la 1918, pentru că am impresia că din vechiul oraș nu a supraviețuit mai nimic (vezi imaginile de mai sus).

Kaliningrad 1000_F_289502678_YKKHozj0PMoxj2yvOBtI0p2JAoQ5GO3e
https://stock.adobe.com/ro/images/aerial-view-of-the-city-center-of-kaliningrad-view-of-kant-island-russia/289502678

Blocuri, blocuri, blocuri… Și cam așa par să arate locurile ilustrate pe cartea poștală de la 1918, de la care am pornit:

Kaliningrad3 Desigur, orașul actual Kaliningrad nu numai că și-a schimbat numele, dar a și încetat să mai aibă vreo legătură cu vechiul oraș german Königsberg. Un oraș învins de Istorie și izolat într-o enclavă ciudată.

7 comentarii la „Amintiri de la Königsberg, azi Kaliningrad

    • Și pe mine m-a surprins cât de … totală a fost distrugerea centrului vechi al orașului. Dar, și dacă ar fi putut fi salvat ceva (piețe, clădiri), oricum tovarășii nu aveau nici un interes să salveze moștenirea culturală a atât de urâților dușmani germani…

      Apreciat de 2 persoane

  1. Interesante, frumoase, amare și edificatoare mai sunt călătoriile acestea în timp.
    Cum o carte poștală vs google maps pot spune atât de multe lucruri despre unele civilizații…
    Imi și imaginez cărțile poștale din Kaliningrad…statui ale lui Lenin, Stalin sau ale clasei muncitoare.
    Chiar văzusem mai de mult o știre venită din Kaliningrad: rușii au respins vehement ca noul lor aeroport să se numească Immanuel Kant și i-au pătat statuia cu vopsea roz…no, you Kant! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Interesant comentariu. Așa se întâmplă cu orașele-simbol când cad în mâna puterii sovietice. Chiar dacă – să zicem – simbolul reprezentat de Königsberg avea și el părțile mai puțin luminoase. Înverșunarea a fost cu atât mai mare împotriva orașului… Mai ales că a rezistat foarte mult și până târziu. Din ce am văzut eu pe Google Maps – și m-am plimbat cu Street View vreo 20 de minute! – din vechiul oraș par să fi rămas 2-3 amintiri arhitectonice. Asta m-a uimit pe mine cel mai tare.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Pingback: Război, orașe, cărți poștale | Pagina mea de lecturi, călătorii, reportaje, istorii

Lasă un comentariu