Coloana Fecioarei Maria Protectoarea din Cluj se întoarce acasă!

În aceste zile, centrul istoric al Clujului se îmbogățește cu un important monument istoric. Nu este un monument nou, ci unul vechi de aproape 300 de ani și care a fost ”în exil” exact 64 de ani. Readucerea lui acasă, acolo unde îi este locul, este o reparație istorică ce a întârziat nepermis de mult.

Este vorba de Coloana Fecioarei Maria Protectoarea (cunoscută și ca Statuia Fecioarei Maria sau Coloana ciumei), care a fost reamplasată în zilele care au trecut pe locul ei inițial, în piațeta care se configurează (greu, tare greu!) la întâlnirea dintre două străzi importante ale centrului Clujului: străzile Universității și Kogălniceanu (Ulița Lupilor).

20231122_132129

Monumentul este o coloană tipic barocă dedicată Fecioarei Maria drept mulțumire pentru că a protejat Clujul și clujenii de epidemia de ciumă din anii 1738-1742. A fost ridicat din porunca guvernatorului Transilvaniei, fiind realizat de către sculptorul de origine austriacă Anton Schuchbauer (unul dintre sculptorii importanți ai barocului transilvănean) și a fost amplasat în anul 1744 în piațeta de atunci dintre Biserica Iezuită și clădirile Colegiului Academic iezuit (inclusiv Convictus Nobilium), completând aspectul baroc al zonei. Poate fi admirat acolo pe toate reprezentările picturale și mai apoi fotografice din secolele XVIII și respectiv XIX, fiind martor al construirii, pe locul Colegiului Academic, al palatului Universității Francisc Iosif, actuala clădire centrală a Universității Babeș-Bolyai.

received_507830031522255-1024x831

(Fotografie realizată la 1859 de Ferenc Veress, cel mai important fotograf al Clujului secolului al XIX-lea), cf. https://romkat.ro/2023/03/15/a-varos-vedelmezoje/

În ambianța Europei Centrale și a Imperiului Habsburgic, dar și a statelor catolice din spațiul Sfântului Imperiu Romano-German, exista obiceiul amplasării unor asemenea monumente în multe dintre orașele și orășelele regiunii. Tipul acesta de monumente poartă numele ”Pestsäulen” (coloanele ciumei) sau ”Mariensäulen” (coloanele Mariei) și le poți admira în multe dintre orașele Austriei de astăzi, Germaniei (în landurile de sud), ale Ungariei, Slovaciei, Cehiei, Poloniei, Croației, României etc. Le poți vedea în Viena (cel din Graben este probabil cel mai elaborat dintre toate), la Linz, la Bratislava, Trenčín, Praga, Brno, Ostrava și Olomouc, la Budapesta, la Timișoara – acestea sunt câteva pe care mi le amintesc că le-am văzut. Sunt printre cele mai frumoase și mai simple expresii ale artei și arhitecturii baroce.

Câteva exemple:

Banská Štiavnica (Slovacia)

20230920_171900

Bratislava:

20231001_162543

Olomouc (Cehia):

20220914_115445

În piața centrală a orașului Novi Sad, în fața primăriei, Coloana Fecioarei Maria Protectoarea nu mai poate fi admirată, căci în perioada interbelică a fost înlocuită cu un monument dedicat unui om politic sârb din secolul al XIX-lea.

Novi Sad 1926 piata centrala, primaria, timbre

Revenind la Coloana Fecioarei Maria Protectoarea de la Cluj, în anul 1959, în plină epocă stalinistă, cineva din conducerea locală de partid (?) a considerat că un monument religios și ”obscurantist catolic” precum acesta  nu mai cadrează cu împrejurimile unei universități progresist-comuniste și a dispus demontarea monumentului. Din fericire, acesta nu a fost distrus, așa cum s-a întâmplat cu alte monumente căzute victimă obscurantismului comunist, ci a ajuns să fie amplasat în spatele bisericii Sf. Petru, ceea ce probabil i-a salvat viața.

În contextul procesului de reabilitate a străzilor Universității și Kogălniceanu a reapărut ideea reamplării Coloanei Fecioarei Maria Protectoarea la locul ei inițial, iar acum am ajuns să vedem monumentul, după ce a trecut printr-un necesar proces de restaurare, amplasat la locul care i se cuvine.

Este o reparație culturală și morală importantă pentru Cluj și pentru clujeni și este un moment de bucurie și de emoție. Dar aceasta nu înseamnă că uităm de alte monumente importante ale Clujului, care au nevoie de reparații morale, cum este cazul grupului statuar al Școlii Ardelene, de a cărui reamplasare exact pe locul inițial și în aspectul inițial municipalitatea nu trebuie să uite.

334038899_1414875855983847_8905822759871031702_n

(Aspectul inițial, pre-2020, al grupului statuar Școala Ardeleană).

Dar până atunci, să ne bucurăm de venirea înapoi a monumentului Fecioarei Maria Protectoarea!

Lasă un comentariu