Cărți poștale din Germania industrială (cca 1900-1920). (3-4). Canale navigabile, porturi

Poate nimic nu exprimă mai bine profilul industrial și dezvoltarea economică cu care dorea Imperiul German să se reprezinte pe sine pe la 1900-1914 decât porturile și instalațiile portuare, civile sau militare.

3.

Canale navigabile

În secolul al XIX-lea, acestea au premers cu câteva decenii dezvoltarea rețelelor de căi ferate în principalele țări industriale (Anglia, Franța, Germania, Statele Unite ale Americii etc.), dar au continuat să fie folosite și după aceea. De multe ori, pe la 1900 canalele navigabile fac parte dintr-un adevărat sistem de infrastructură, din care mai fac parte căi rutiere, căi ferate, inclusiv suspendate (vezi mai jos), la care se adaugă transportul local.

Vedere din portul orașului Düsseldorf

Într-o meandră pe care o face Rinul atunci când traversează marele oraș industrial Düsseldorf funcționează până în prezent portul. În imaginea de mai jos (cartea poștală a circulat în anul 1914) pot fi observate o mulțime de elemente din patrimoniul industrial al unui mare oraș german din primii ani ai secolului al XX-lea. Înainte de toate, în centru se găsește un canal pe care stau la ancoră câteva ambarcațiuni de transport marfă (barje, șlepuri, remorchere?). Atât în partea stângă, cât și în partea dreaptă se zăresc instalații portuare, două tipuri de macarale de mare capacitate (stânga), o macara foarte clar vizilă în dreapta, aplecată asupra unor garnituri de vagoane de marfă. În fundal se observă două palate administrative, aflate probabil în legătură cu portul. Foarte interesantă această carte poștală care surprinde, probabil deloc întâmplător, sinteza industriei, a comerțului și a infrastructurii de transport germane a vremii.

Dusseldorf 1914 portul - peisaj industrial

Duisburg-Hochfeld, Niederrheinische Hütte (Minele renane de jos), landul Renania de Nord – Westfalia

Peisaj clasic din Renania, inima Germaniei industriale de la 1900. Instalațiile de extragere și prelucrare primară a minereului de cărbune (?) pot fi observate în partea dreaptă a imaginii. Accesul la ele se face de pe canalul navigabil, derivat din Rin și de pe calea ferată.

Cartea poștală este necirculată, dar a fost tipărită probabil în jurul anilor 1905-1914.

Duisburg-Hochfeld instalatii industriale necirculat cca 1910

Instalațiile de ridicare a navelor de la Henrichenburg de pe Canalul Dortmund-Ems, landul Renania de Nord – Westfalia

Regiunea cea mai dezvoltată din punct de vedere industrial pe timpul Imperiului German (dar și după aceea) a beneficiat de o rețea amplă de canale navigabile (aici Canalul Dortmund-Ems, vezi https://de.wikipedia.org/wiki/Dortmund-Ems-Kanal), care au asigurat, alături de căile ferate, infrastructura de transport pentru una dintre cele mai dinamice regiuni din lume. Instalația care se poate vedea în imagine este un sistem de macarale pentru ridicarea vaselor care navighează pe canal, sistem construit în anul 1899 (el a funcționat până în anii 1960). Pe cartea poștală au fost imprimate câteva date tehnice ale acestei instalații.

(Informații preluate din https://de.wikipedia.org/wiki/Schiffshebewerk_Henrichenburg)

Cartea poștală a circulat în anul 1904.

Heinrichenburg D 1903

  1. Porturi

Kiel, Întreprinderile ”Germania”

Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, la Kiel, important port german la Marea Baltică, a funcționat o bază a marinei de război imperiale germane, alături de care a funcționat de asemenea o întreprindere de construcții și reparații navale. Inclusiv submarine erau construite aici. Imaginea de pe cartea poștală surprinde câteva din instalațiile industriale, mai ales două macarale de mari dimensiuni, precum și câteva ambarcațiuni. De la un remorcher și o inocentă barcă cu pânze la două nave de război, unul la ancoră, celălalt în deplasare. Este o imagine care transmite, cât se poate de pașnic, ideea de ”mare putere industrială și militară”.

(Informații preluate de pe https://de.wikipedia.org/wiki/Germaniawerft)

Cartea poștală a circulat în anul 1917.

Kiel 1917 uzinele Germania pt marina de razboi

Kiel, intrarea în șantierele navale imperiale

Imaginea surprinde un detaliu din întreprinderea ”Germania”, despre care a fost vorba mai sus. Privirea ne este atrasă de intrarea realizată într-o formă monumentală, aducând cu un înalt pod metalic. Pe sub acesta tocmai trec două vase de război. În partea dreaptă observăm depozite, deservite de linii de cale ferată și macarale industriale, la fel în partea stângă a ”podului” pot fi văzute diferite construcții, probabil depozite sau hale de producție, iar în plan îndepărtat observăm silueta orașului Kiel.

Cartea poștală a circulat în anul 1916.

Kiel 1916 intrarea în șantierele imperiale

 

Lasă un comentariu