Cărți poștale din Germania industrială (cca 1900-1920). (5). Întreprinderi industriale, fabrici și uzine și alte câteva elemente de modernitate

5.

Întreprinderi industriale

Sunt impresionante aceste cărți poștale reprezentând uriașe întreprinderi miniere, metalurgice, chimice, atât de specifice regiunilor germane de vest! S-a potrivit cumva ca selecția celor trei cărți poștale de mai jos să cuprindă piese care au circulat după marile transformări suferite de teritoriul german după anul 1918.

Mülhausen, Întreprinderile constructoare de mașini alsaciene (Elsässische Maschinenbau-Gesellschaft)*

Cartea poștală ne prezintă un peisaj industrial complex, cu o mare aglomerare de hale de producție, coșuri, diferite echipamente industriale, în care verdele din prim-plan parcă te ia prin surprindere. Este o carte poștală ale cărei intenții politice sunt evidente.

Aceasta cu atât mai mult cu cât descoperi unele detalii istorice. Mülhausen este astăzi Mulhouse, în provincia franceză Alsacia. În vremea în care a fost tipărită cartea poștală (înainte de 1918) Alsacia și Lorena aparțineau Imperiului German, după Tratatul de Pace de la Versailles fiind retrocedate Franței. Cartea poștală a circulat în anul 1921 pe teritoriul german, fiind expediată de la Stederdorf, în Germania de nord. Nu știm de ce avea expeditorul această carte poștală a unui oraș care nu mai aparținea Germaniei și de ce a expediat-o, explicații pot fi multe. La momentul la care a fost tipărită cartea poștală (poate că înainte de izbucnirea Marelui Război), nimeni nu se îndoia de germanitatea acestei ”cetăți industriale” din Alsacia și de sentimentele de mândrie pe care trebuia să le exprime reprezentarea acestui peisaj industrial.

(* Informații preluate de pe https://de.wikipedia.org/wiki/Elsässische_Maschinenbau-Gesellschaft_Grafenstaden)

Mulhausen 1921 peisaj industrial ALSACIA

Elberfeld, vedere generală de pe Kiesberg

Elberfeld este unul din orașele din care în anul 1930 s-a născut aglomerarea urbană și industrială cunoscută astăzi ca Wuppertal. În imagine putem observa peisajul industrial al ”noului Manchester”, cum era numit orașul în secolul al XIX-lea datorită dezvoltării sale industriale, iar în fundal câteva blocuri de locuințe. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, locurile au fost grav atinse de bombardamentele aliate, iar în prezent ele au rămas doar în imaginile de pe cărți poștale precum aceasta de mai jos (ea a circulat în anul 1924).

Elberfeld Wuppertal Totalansicht 1924

Wanne, Zeche Unser Fritz

Wanne-Eickel a fost un oraș industrial din landul Renania de Nord – Westfalia, care în anul 1975 s-a integrat în orașul Herne. Face parte din regiunea Ruhrului (Ruhrgebiet), nucleul industrial (minier, metalurgic) al Germaniei, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și până în prezent. În imagine platforma de la suprafață a minei ”Zeche Unser Fritz”. (Vezi https://de.wikipedia.org/wiki/Zeche_Unser_Fritz)

Cartea poștală a circulat în anul 1924.

Wanne 1924 peisaj industrial

Orașele Elberfeld și Barmen din landul Renania de Nord – Westfalia fac parte din orășelele industriale care au fost unificate, așa cum s-a putut vedea mai sus, împreună cu alte localități, în orașul Wuppertal de astăzi. Cel mai spectaculoasă din cartea poștală de mai jos este, desigur, calea ferată suspendată, care are o lungime de 13 kilometri și care funcționează de la 1901.

(Informații conform https://de.wikipedia.org/wiki/Wuppertaler_Schwebebahn)

Cartea poștală (a circulat pe cale poștală în anul 1911) evidențiază un întreg ”festival” de mijloace de transport, considerate atunci foarte moderne și de care contemporanii erau cu siguranță extrem de mândri. Pe lângă trenul suspendat, care urmează linia unui canal care, la vremea aceea, foarte probabil că era navigabil, putem observa în partea stângă un tramvai, iar în plan secund, pe un viaduct deloc modest, un tren de călători.

Elberfeld Barmen 1911 mijloace de transport

Düren, turnul de apă

În același land Renania de Nord – Westfalia se găsește orășelul Düren, un alt centru industrial. Cartea poștală ilustrează un turn de apă pe care l-am identificat ca fiind ”Turnul de apă nou” (Neuer Wasserturm), construit pe la 1910 pentru a răspunde nevoii de apă a orașului, în condițiile în care ”Turnul de apă vechi” (Alter Wasserturm), ridicat la 1885, nu mai făcea față. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, turnul din imagine a servit ca post de observație al antiaerienei germane, care încerca să descopere cât mai devreme bombardierele aliate. Pentru a nu cădea în mâinile americanilor, turnul a fost aruncat în aer în aprilie 1945.

https://de.wikipedia.org/wiki/Neuer_Wasserturm_(Düren)

Este interesant că, în decursul timpului (secolele XIX-XX), în acest oraș (astăzi are 93,000 locuitori) a funcționat un număr de nouă turnuri de apă! https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Wassertürmen_im_Kreis_Düren

Turnurile de apă sunt o piesă obligatorie a oricărui peisaj industrial din secolul al XIX-lea și de la începutul secolului XX, ca urmare a folosirii masive a apei atât pentru nevoile populației, cât și în diferite procese de producție. De multe ori, ele sunt adevărate opere de artă inginerească.

Cartea poștală din imagine a circulat în anul 1917.

Duren 1917 turnul de apa

Lasă un comentariu