O bancnotă de 100 de mărci de la 1908. Apoteoza Germaniei industriale

Într-o lume modernă (= lumea de la 1900), simbolurile continuau să fie importante, de aceea statele-națiune (și nu numai ele) folosesc orice mijloace pentru a-și face cunoscută ideologia sau cel puțin ideile și aspirațiile politice. Un mijloc foarte bun și util din acest punct de vedere este bancnota, pentru că ea este un obiect mic, are o anumită valoare și pătrunde în cele mai depărtate colțuri ale oricărei societăți moderne. Dacă un stat dorește să transmită un mesaj (= o ideologie), cel mai eficient este să o facă prin intermediul bancnotelor și al timbrelor.

Bancnota își trăiește ”epoca de aur” de-a lungul secolelor XIX și XX; suntem la 100 de ani înainte de mijloacele de plată electronice… În plină ”epocă de aur” a bancnotelor, în Imperiul German, una dintre locomotivele industriale și economice ale Europei și ale lumii de atunci, în anul 1908 se tipărește o bancnotă care primește valoarea (foarte mare în acea vreme) de 100 de mărci.

Bancnota este de dimensiuni mari (207 × 102 mm) și a fost retipărită în anii 1909-1910.

După părerea mea, este cea mai frumoasă bancnotă germană din toate timpurile. Realizarea grafică și bogăția detaliilor sunt excepționale.

_271_52631394cb3408f0L

Pe avers sunt marcate elementele de identificare, valoarea, emitentul, data, împreună cu două medalioane foarte frumoase, reprezentând un cap bărbătesc și unul de femeie. Grafica este spectaculoasă. Dar și mai spectaculos este reversul, dominat de ”Germania”, personificarea feminină a spiritului și geniului german.

71oeJm5LN6L._SL1020_

”Germania” șade pe tron, îmbrăcată în veșminte imperiale, ținând o spadă ceremonială și un scut cu reprezentarea heraldică a Imperiului, iar pe cap poartă coroana imperială. ”Scena”, foarte statică și solemnă, se desfășoară sub ramurile generoase ale unui stejar multisecular, care îi vorbește privitorului despre vechimea, prestigiul, dezvoltarea și expansiunea Germaniei. În partea stângă, câteva atribute vorbesc și ele de la sine despre ceea ce este reprezentativ pentru Germania la acel moment (pentru ceea ce considera Germania că este reprezentativ la acel moment): un plug de mari dimensiuni (= agricultura), un ciocan și o nicovală, o roată dințată (= industria) și un balot (= comerțul). Pe un curs fluvial (probabil Rinul), sau poate că este o mare, plutesc trei nave de război, probabil crucișătoare.

Este o întreagă ”carte de vizită” a Germaniei în perioada de până la Primul Război Mondial.

Lasă un comentariu